Хроно исхранатане е само диета за постигнување на саканата тежина, туку и применлив концепт за здрав начин на живот, кој е во согласност со метаболичките процесиво нашиот организам.
Што е потребно за да се започне со хроно режим на исхрана?
Единствен услов за практикување на овој начин на исхрана е вашата желба и добра волја да се разберат принципите, и стекнатото знаење соодветно да се примени.
Кои се предностите?
Предностите на хроно исхраната се тоа што програмата не дава ограничувања на количеството на консумирање на храната и нема броење на калориите.
Она што е особено важно е што со овој начин на исхрана ќе му кажете збогум на таканаречениот „јо-јо“ ефект, односно враќање на загубената телесна тежина.
На што се базира и кои се основните начела на хроно исхраната?
Основните постулати на хроно програмата на исхранa се:
-
Правилен временски распоред на дневните оброци. Многу е важно во текот на денот да се внесат три оброка и тоа од 08.00 до 20.00 часот, со оптимална пауза од 4 часа меѓу оброците. Најважно е преку појадокот да се внесе најголемо количество различни хранливи супстанции.
-
Создавање алкална средина во организмот. Ова е особено важно затоа што закиселувањето предизвикува хронични воспалителни и дегенеративни заболувања (карциноми, инфаркт, шеќерна болест и сл.).
-
Глуциден индекс (ГИ) – брзината со која одредена храна го зголемува нивото на шеќерот во крвта (гликозата), односно примена на таканаречени бавни шеќери, т.е. сложени јаглехидрати во исхраната.
Практична примена на хроно исхраната:
-
Денот се започнува со хербален чај (или млака вода) и цеден лимон. Со ова се создава алкална средина која е основен предуслов за здрав организам;
-
Појадокот започнува половина час по консумирање на утринската напивка;
-
кафе е дозволено максимум двапати во денот и тоа половина час по појадокот и по ручекот;
-
Појадокот e задолжителен оброк кој треба да биде богат со бавни јаглехидрати (цереалии, интегрален леб, житарки и сл.) и маснотии од животинско потекло (сирење, моцарела, путер, кисело млеко, пршута, јајца и сл.);
-
Забрането е консумирање алкохол и газирани пијалаци кои содржат шеќери или вештачки засладувачи;
-
Не се препорачува комбинирање на протеини и јаглехидрати за ручек и вечера. Ова е дозволено само наутро за појадок;
-
Забранети се сите видови „грицки“ (соленки, чипсови, пуканки, кикирики, апетисани и сл.) меѓу оброците;
-
Ужината којашто е дозволена вон рестриктивниот период, може да биде овошје (свежо или суво) како и одредени дозволени слатки производи и тие се консумираат во период помеѓу 16.00 и 18.00 часот по зимско сметање на времето, или помеѓу 17.00 и 19.00 часот по летно сметање на времето;
-
Кравјо млеко и јогурт не се дозволени;
-
Кисело млеко и тестенини од дозволени брашна се консумираат само за појадок;
-
Не e дозволенo консумирање на маргарин, растителни сирења (освен тофу), растителна павлака, растителен шлаг, пекарски печива, односно намирници кои спаѓаат во групата транс-масти.
Рестриктивна фаза
Хроно исхраната се започнува со таканаречениот рестриктивен период, кој трае најмалку 28 дена или 4 седмици. Периодот на рестрикција е времето кое му е потребно на организмот за да се исчисти од токсините, од белото брашно, белиот шеќер, како и период во кој се учи кои намирници се дозволени и во кој период од денот треба да се консумираат.
Xроно оброци за време на рестриктивен период
ПОЈАДОК – најважниот оброк
Појадокот е најважниотоброк. Овој оброк ги дефинира сите клеточни функции во организмот во текот на денот. Идеалниот појадокби требало да содржи животински масти, малку протеини и повеќе таканаречени бавни шеќери (житарки, интегрален леб, мусли и сл.).Појадокот треба да трае 30 минути и да не биде подоцна од 11.00 часот претпладне.
Утринското кафе е дозволено 30 минути по појадокот.
Пропуштањето на појадокот е најголемата грешка во исхраната. Единствено преку утринското внесување храна се активира процесот на ослободување на складираните масти.
РУЧЕК – полнење на батерите
Ручекот започнува 4-6 часа по појадокот. За ручек треба да се консумираат протеини од животинско или од растително потекло,комбинирани со разновиден зеленчук, како извор на бавни шеќери и растителни влакна.
Во овој период од денот, започнува секреција на ензими кои ги варат протеините–протеази и ензимот амилаза кој помага при варењето на скробот и гликогенот. Во организмот започнува процес на вградување.
Важно е да се напомене дека за време на ручекот забрането е комбинирање на јаглехидрати со протеини,како и комбинирање на компир со месо.
ВЕЧЕРА – започнува одмор
Навечер започнува период на одмор на организмот. Нивото на кортизол (хормон на будноста)се намалува, а нивото на инсулинот е ниско. Започнува период на регенерација на клетките и создавање нови. Вечерниот оброк треба да биде лесен бидејќи нашиот организам нема можност да се бори со тешка и обилна храна.
Идеална храна за вечера е избор на лесни протеини и зеленчук,исклучиво со зелена и бела боја (марула, зелка, брокули, карфиол, тиквички, пиперки). Скробниот зеленчук(грашок, боранија, компир) не се препорачува. Вечерата започнува 4-6 часа по ручекот.
По вечерата,треба да внимаваме заспивањето да биде по два часа затоа што за време на спиењето се забавуваметаболизмот,а со тоа постои можност внесената храна да остане недигестирана.
Извор: Јавно.мк