Историјата на храната е интердисциплинарна област која ја испитува историјата на исхраната и културните, економските, еколошките и социолошките влијанија на храната. Историјата на храната се смета за различна од традиционалното поле на кулинарска историја, кое се фокусира на потеклото и рекреацијата на специфичните рецепти.
Првиот весник на теренот, Petits Propos Culinaires беше лансиран во 1979 година, а првата конференција на оваа тема беше Оксфордскиот симпозиум за храна.
Британското готвење беше под влијание на странски состојки и стилови на готвење од средниот век. Традиционалните оброци имаат античко потекло, како што се лебот и сирењето, печено и чадено месо, пити за месо , варен зеленчук и супа , како и слатководни и морски риби. Англиската готвачка од 14-тиот век, како форма на жената, содржи рецепти за овие и датира од кралскиот двор на Ричард II.
Во европскиот среден век, појадокот обично не се смета за неопходен и важен оброк, и практично не постоел во текот на претходниот средновековен период. Монарсите и нивните придружници поминувале многу време околу масата за оброци. Само два оброци биле изедени дневно – еден во средината на денот и еден во вечерните часови. Точните времиња варирале по период и регион, но овој систем на два оброци остана постојан во текот на средниот век. Појадок во некои места бил доделуван само на деца, на постари лица, на болни и на работници. Секој друг не зборувал за тоа или не учествувал во јадењето наутро. Јадењето на појадокот значело декае потребно само на сиромашните, фармерите со низок статус или работници на кој навистина им требала енергија за да го одржат својот утрински труд или се премногу слаби. Бидејќи средновековните луѓе ја гледале лакомоста како грев и знак на слабост, луѓето честопати се срамеле да јадат појадок.
Благородни патници биле исклучок, бидејќи им било дозволено да јадат појадок додека биле далеку од дома. На пример, во март 1255 година, околу 1512 галони вино беа предадени на англискиот крал Хенри III во црковната црква Св. Албанс за неговиот појадок во текот на своето патување. Ако кралот бил на религиозен аџилак, забраната за појадок била целосно укината и доволно резерви биле компензирани за непредвидливиот квалитет на оброците во локалните продавници за готвење за време на патувањето.
Во 13 век, појадокот понекогаш се состоеше од парче ржан леб и малку сирење. Утринските оброци не вклучуваат месо и најверојатно ќе содржат ¼ галон (1,1 L; 0,30 US gal) на пиво со низок алкохол. Несигурните количини на леб и пиво може да се консумираат помеѓу оброците.
Во појадокот од 15 век често се вклучени и месото. Во тоа време, благородни мажи беа видени да се занесат во појадокот, која станувала повеќе од вообичаена практика, и до почетокот на 16 век, трошоците за појадок станаа вообичаени. Воведувањето кофеини и пијалаци од 16-тиот век во европската исхрана биле дел од разгледувањето за да се овозможи појадок. Се верувало дека кафето и чајот го помагаат телото во “евакуација на сувата вода”, и се консумирал наутро.
Храната на оваа листа е стара илјадници години, и навистина не би сакале да ја пробате. Археолозите постојано наоѓаат храна, без разлика каде се наоѓа. Погледнете некои од најстарите примероци од храна и пијалаци.
1. Путер од мочуриште
Еден ирски фармер од пред 3.000 години го сокрил својот путер во мочуриште и заборавил на него. Најстариот примерок на путер од мочуриште е од пред 5.000 години, а пронајдени се околу 300 вакви „специјалитети“. Путерот бил многу вреден, па луѓето го користеле и за плаќање даноци. Путерот во мочуриштето било исто како да ги сокриете парите под перница.
2. Супа од коски стара 2.400 години
Некои од најдобрите примероци храна се пронајдени во гробници, каде што луѓето се погребани со работите што им се неопходни за следниот живот. Археолозите во Кина пронашле бронзен сад за готвење. Кога го отвориле во него се наоѓала супа стара 2.400 години. Поради оксидацијата, супата сега е зелена, но сè уште има коски и е течна.
3. Древно кинеско сирење од мумија
Група археолози во Кина откриле околу 200 мумии кои се стари речиси 4.000 години. Мумиите сè уште ја имаат облеката со која биле погребани. Мумиите исто така носеле и закуска за во задгробниот живот – парчиња сирење кои биле врзани околу нивниот врат. Сувата и солена почва во пустината во која се пронајдени ги зачувала и мумиите и сирењето.
4. Најстарото вино
Најстарото неотворено шише вино има речиси 1.700 години. Пронајдено е во римска гробница во Германија. Најголемото прашање кое си го поставиле археолозите било како шишето го преживеало падот на Рим, издигнувањето на Светата римска империја и неколку поголеми војни без да се скрши. Комбинацијата од маслиново масло во шишето и цврстата изолација од восок ја зачувале содржината.
5. Изгорен леб стар 5.500 години
Првите фармери во Британија правеле леб и пред 5.500 години. И тие го загорувале. Археолозите ја пронашле оваа векна во една јама во близина на Оксфорд. Лебот или бил намерно фрлен или се користел за некој религиски ритуал. На почетокот мислеле дека станува збор за јаглен, но микроскопската анализа покажала дека станува збор за леб.
6. Кисели риби
Пред 2.000 години потонал брод кој пловел накај Шпанија. Археолозите во него пронашле многу затворени тегли кои имале маслиново масло, житарици и кисели риби. Тие сметаат дека храната би требало да ја продадат во Шпанија.
7. Нудли стари 4.000 години
Археолозите пронашле нудли стари 4.000 години кои се зачувале бидејќи чинијата била превртена и се наоѓала неколку метри под земја. Тие сметаат дека ова се случило благодарение на древниот земјотрес кој направил да се излее Жолтата река.
8. Прелив за салата од Грција
Во 2006 година тип научници испратиле робот до древен потонат брод за да ги собере теглите со храна кои се наоѓале на него. Откако ја анализирале нивната содржина, тие откриле дека во теглите има маслиново масло со оригано, односно прелив за салата. Антиоксидансите во ориганото го зачувале преливот кој датира од периодот на Аристотел и Сократ.
9. Говедско месо од гробница
Археолозите пронашле мистериозна црна супстанца во една гробница во Кина која датира од пред 2.200 години. После месеци тестирање, тие сфатиле дека го пронашле најстарото говедско месо. Месото било затворено во бронзен сад и било оставено за задгробниот живот на погребаниот.
10. Древни пуканки
Во 2012 година археолозите откриле дека Перуанците правеле пуканки уште пред 6.700 години. Најверојатно тие ја завиткувале пченката во нешто и ја ставале на јаглен сè додека не испукаат пуканките.