Торта со јаболка и афион
Потребни состојки (за кора):
– 3 јајца
– 100 грама шеќер
– 100 грама афион
– 1 органски лимон (без кора)
– 100 грама маргарин
– 100 грама меко пченично брашно
– 1 лажица сода бикарбона
Потребни состојки (за фил):
– 5 јаболка
– 5-6 лажици кафеав шеќер
– 25 грама маргарин
– Лимонов сок
– Малку цимет
– Кафеав шеќер во прав
Начин на подготовка:
Просејте го брашното со сода бикарбона. На тивок оган стопете го маргаринот. Раздвојте ги белките од жолчките и изматете ги жолчките со половина од шеќерот.
Додајте го афионот и ситно изренданата кора од лимон и добро промешајте. Потоа постепено измешајте ги изладениот маргарин и брашното со сода бикарбона. Од белките и останатиот шеќер направете цврст шлаг.
1/3 измешајте со тестото, а потоа постепено додајте го остатокот. Излејте ја смесата во калап со дијаметар од 20 ценитиметри врз хартија за печење. Печете 30 минути на 100 степени. Исчистете ги јаболката, исечете ги на тенки парчиња и потопете ги во лимонов сок. Немојте да ги лупите, бидејќи од пектинот од кората ќе згусне филот.
На загреан маргарин пропржете 4 лажици шеќер додека не се карамелизира. Додајте ги јаболката со лимоновиот сок, зачините по желба и динстајте на среден оган, додека течноста не испари (околу 15 минути).
Оставете го филот да се излади па изматете го со миксер. Изладената кора пречете ја на две кори. Долната ставете ја во калап, премачкајте ја со филот, па покријте со другата кора.